pfennig

Zde prosím vložte Váš dotaz týkající se mincí. Uveďte materiál, průměr popř. váhu mince, kterou chcete zde určit. Přiložte prosím rovněž fotografii mince z obou stran.
Šue
Nováček
Příspěvky: 2
Registrován: 13 srpen 2021, 15:53

pfennig

Nový příspěvek od Šue »

Dobrý den, prosím o pomoc s určením těchto feniků. Případně bych byl rád o nasměrování na některou dostupnou literaturu, která se zabývá "Vídeňskými" feniky 13-15 století.
Předem Vám děkuji.
Přílohy
pfennig 2.jpg
pfennig1.jpg
Uživatelský avatar
milda
Odborník
Příspěvky: 519
Registrován: 12 listopad 2011, 21:46

Re: pfennig

Nový příspěvek od milda »

Dobrý den,
č.1 (spodní foto) je fenik hrabství Hals-Leuchtenberg, Johann III., mincovna Hals. Existuje více variant které se rozlišují podle znamének ve vnějších koutech trojlistu. Zde odkaz na variantu kde je v koutech kulička:
https://www.ma-shops.com/olding2/item.php?id=267538
č.2 (horní foto) je fenik rakouského arcivévodství, Friedrich V. (pozdější císař Svaté říše římské jako Friedrich III.), mincovna Vídeň. Jedná se o ražbu z let cca 1451-1452. Ražba z tohoto období se pozná podle tvaru písmene F nad rakouským znakem, je s tzv. chobotem.
Já na určování rakouských feniků používám katalog CNA (Corpus Nummorum Austriacorum), díl I. - středověk (Mittelalter) který vydalo v roce 1994 Kunsthistorisches Museum ve Vídni. Bohužel katalog je v současné době těžko sehnatelný.
Šue
Nováček
Příspěvky: 2
Registrován: 13 srpen 2021, 15:53

Re: pfennig

Nový příspěvek od Šue »

Mockrát Vám děkuji za určení. Tuto literaturu co jste napsal: Corpus Nummorum Austriacorum, díl I. se snažím sehnat delší dobu, ale je to asi nemožný úkol.
Ještě jednou Vám děkuji za určení.
Odpovědět